Dieta

Najważniejsze zasady diety przeciw grzybiczej .
* – przyjmuj bakterie pro biotyczne
* – w czasie trwania choroby niewskazane  są wszystkie produkty spożywcze, które zawierają cukier i białą mąkę. Należą do nich też drobno miałkie maki razowe. Wyjątek stanowi chleb z pełnego ziarna na zakwasie.

Niewskazane są owoce i soki z owoców.

Warzywa i sałatki możesz jeść zawsze, w dowolnej postaci w każdej ilości (co najmnije 2 duże porcje dziennie). przez cały czas stosowania diety nie można pić alkoholu.

*-  jedz kiszone  ogórki i kapustę.
* – jedz rośliny strączkowe i ziemniaki (dostarczają ważnych protein i odpornej na trawienie skrobi.
Dieta po dieciei oczyszczającej:
* – przyjmuj przed snem  probiotyki( Teraz możesz jeść świeże owoce).
* – możesz jeść przetwory z mąki razowej,
* – w dalszym ciągu jedz dużo warzyw,
* – nie jedz cukru pod żadną postacią,
* – nie jedz niczego z białej mąki,
* – możesz od czasu do czasu zjeść kawałek czekolady i napić się łyk wina wytrawnego(z reguły nie spowoduję od razu  nawrotu choroby).
Produkty zalecane podczas stosowania diety przeciw grzybiczej:
Produkty mleczne z pełną zawartością tłuszczu ( serwatka, naturalny kefir, naturalny jogurt, ser biały , śmietana ukwaszona,  masło ) z wyjątkiem mleka słodkiego. Ale uwaga! – bez dodatku cukru i owoców .
Jaja – podobnie jak przetwory mleczne( bez cukru i najlepiej jaja lekko ścięte)
Napoje: woda mineralna, źródlana – najlepiej nie gazowana.
Herbata bez cukru (wszystkie rodzaje, ale najbardziej polecana – zielona  słaba ..do 3-4 go parzenia ..wg zasad parzenia zielonej herbaty).. wyeliminować słodziki z diety.
Kawa, kawa zbożowa bez mleka (może być prawdziwa śmietanka słodka). Soki warzywne (z różnych warzyw – bez cukru). Zboża i produkty zbożowe. Niemal wszystkie ziarna zbóż (oprócz ziaren pszenicy) mąka z pełnego ziarna, kasza z pełnego ziarna , gryka płatki owsiane, żytnie, jaglane, z pszenicy orkiszowej, otręby owsiane, otręby z pszenicy orkisz amarantu, tylko ryż peruwiański (wszystkie pozostałe gatunki, nawet nie łuskane – zabronione).
Ziemniaki i produkty z ziemniaków. Ziemniaki gotowane, pieczone, smażone, odsmażane, puree ziemniaczane robione samodzielnie, zapiekanka z ziemniaków, frytki, pyzy ziemniaczane własnego wyrobu (nie ze sklepu!)zupa kartoflanka bez zasmażki. Zupy, sosy, zagęstniki, czyste zupy warzywne, musztarda, majonez, ocet jabłkowy, kakao w proszku bez dodatku cukru, żelatyna,
Chleb i wyroby piekarnicze chleb razowy z pełnego ziarna na zakwasie, chleb chrupki z pełnego ziarna, pumpernikiel, ciastka z pełnego ziarna bez dodatku miodu lub cukru
Mięso i wędliny cielęcina, wołowina, jagnięcina ( wieprzowina – jak najrzadziej, a najlepiej wcale), drób, królik, dziczyzna, świeże i podsuszane wędliny.
Ryby i owoce morza: wszystkie rodzaje (patrz dieta zgodna z grupą krwi), konserwy rybne w oleju i w sosie własnym. Tłuszcze i oleje: do smażenia tylko olej rzepakowy lub wytopione masło, smalec wieprzowy. Do sałatek: oliwa z oliwek – extra vergine.
Do smarowania: masło – tylko prawdziwe. Soja, soja w ziarnach, mąka sojowa, soja tłuczona, tofu, krem sojowy, mleko sojowe, napoje sojowe – wszystko bez dodatku cukru.
Orzechy i nasiona: wszystkie rodzaje orzechów, nasiona słonecznika, pestki dyni, ziarno sezamowe, niesłodzone mleko kokosowe.